Therapie
Manuele lymfedrainage Vodder

Manuele lymfedrainage Vodder

Het lichaam is in optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert.


Wat?

In 1932 ontwikkelde Dr. Emil Vodder, een Deens bioloog, samen met zijn echtgenote, een voor die tijd revolutionaire therapie: Manuele lymfedrainage.

Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3  uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfebanen en de hersenbanen. Verschillende processen, als het vervoer en uitwisselen stoffen of van gassen, verlopen via dit lichaamsvocht en worden aangeduid onder de benaming: “waterhuishouding”. Het lymfestelsel (lymfevaten en lymfeknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de waterhuishouding, van deze ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die daar een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult. Lymfdrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam. Deze functie kan echter bemoeilijkt worden als gevolg van een ongeval, ziekte of stress. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel (met de handen) geoptimaliseerd worden.

 

Hoe?

Manuele lymfedraniage volgens de methode Vodder is een zachte massagevorm, toepasbaar op het gehele lichaam. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren, eventuele stagnaties op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.

 

Bij manuele lymfedrainage wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen, de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfstelsel.  Voor een optimaal resultaat start de behandeling bij de lymfklieren in de basis van de hals gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfklieren in de buikstreek, oksels, liezen en het gelaat. Heeft u als patiënt buiten deze gebieden klachten, dan zal daar een specifieke behandeling op volgen.

 

Deze uitermate ontspannende behandeling vindt plaats onder aangename temperatuur en in absolute stilte.

 

Toepassingen?

Manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen. Zo behandelen wij onder andere mensen met:

  • zwellingen (oedeem)
  • verstuikingen
  • orgaanklachten, vb constipatie, vruchtbaarheidsproblemen
  • spierpijnen of spierletsels
  • dystrofieën
  • klachten aan het zenuwstelsel b.v. gezichtsverlamming, migraine
  • klachten als gevolg van stress; b.v.: slapeloosheid, concentratieverlies, hoofdpijn
  • keel-, neus- en ooraandoeningen
  • huidproblemen; b.v. acne, littekens, chronisch eczeem

bloedcirculatiestoornissen en bloedstoringen