Therapie
Fasciatherapie MDB

Fasciatherapie MDB

De fasciatherapie is een specialisatie binnen het domein van de kinesitherapie, het betreft een holistische benadering van de patiënt.






Wat?

Fasciatherapie volgens de methode van Danis Bois is een relatief jonge methode gegroeid uit de osteopathie. De term fascia verwijst naar het bindweefsel (98% van de vaste structuren van ons lichaam bestaan uit bindweefsel) dat alle structuren in ons lichaam omgeeft. Dit bindweefsel vormt op deze manier een groot communicatienetwerk in ons lichaam. Samen met het autonoom zenuwstelsel en het hormonaal stelsel beïnvloedt de fascia’s de graad van spierspanning, het bewegingspatroon, de bloedcirculatie, de hormoonhuishouding, het stresssysteem, het humeur, de manier van emotioneel reageren, het denken en bijgevolg ook het gedrag.
De fascia’s zijn zeer gevoelig voor alle vormen van fysieke, psychische of biologische stress. Indien deze spanningen zich opslagen, verstoren zij het evenwicht van het lichaam. Fasciatherapie gaat dit evenwicht opnieuw herstellen.

Voor verdere informatie kan u terecht op de website www.fascia.be.

 

Hoe?

Fasciatherapie is een holistische therapie, waarin het volledige lichaam (en geest) wordt bekeken en behandeld. Het is een zachte, diepgaande en niet- manipulatieve vorm van behandelen, die inwerkt op alle structuren van het lichaam, doormiddel van een traag pulserende beweging.

Over het algemeen zijn er drie fases te herkennen binnen de therapie, maar de toepassing van deze fases is klacht- en persoonlijk gebonden.

In de eerste fase worden blokkades, weerstanden in het lichaam, opgelost.

In de tweede fase leert u als patiënt de effecten van de behandeling bewust waar te nemen. De mogelijkheid om bewust lichamelijke fenomenen te ervaren, bied u de opportuniteit om onder begeleiding uw eigen aandoening in handen te nemen. Kortom, in deze fase leidt waarneming tot informatie en de mogelijkheid van verandering.

Indien nodig, wordt in de derde fase de bewustwording nog uitgediept. Doormiddel van een gesprek wordt betekenis gegeven aan de opgedane lichamelijke en psychologische ervaring.

 

Toepassing?

Bij een fasciatherapeut kan je terecht voor zowel specifiek lichamelijke klachten, als meer aspecifieke klachten. Deze klachten kunnen zowel acuut als chronisch zijn. We geven enkele van de mogelijkheden mee.

Aandoeningen van het bewegingsapparaat : 

– Rug- en nekklachten

– Spier- en gewrichtsaandoeningen

– Artrose

 

Functionele aandoeningen :

– Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS)

– Fibromyalgie

– Hoofdpijn en migraine

– Constipatie en verteringsproblemen

– Vermoeidheid en slaapstoornissen

– Ademhalingsproblemen

 

 

Begeleiding bij :

 Stresspreventie

– Angsten en concentratieproblemen

– Gebrek aan zelfvertrouwen en assertiviteit

– Depressie en burn-out